VAİZ-DER GENEL BAŞKANI ÖMER FARUK SERDAROĞLU’NUN
ARAPÇA KURSU AÇILIŞ KONUŞMASI
.أعوذ با الله من الشيطان الرجيم، بسم الله الرحمن الرحيم
,ألحمد لله رب العالمين، و العاقبة للمتقين، ولا عدوان إلا علي الظالمين
:الصلاة والسلام علي رسولنا محمد، وعلي آله وصحبه أجمعين أما بعد
!ايها الإخوة الكرام
:أولا
!أحييكم، بتحية الإسلام، وأقول لكم: السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
:ثانيا
بإسمي وبأسماء إخواني في الإدارة، للجمعية الواعظين,أشكركم وأهييكم لحضوركم في هذه الدورة لتعليم اللغةالعربية علي الإنترنت
!وأتمني لكم من الله عز وجل، التوفيق، والنجاح في تعليم اللغة العربية إنشاء الله تعالي
!أيها الأساتذة
..!بعد الآن؛ سأتكلم لكم باللغة التركية
..!بسماحكم
Muhterem Hocalarım,
Sözlerime başlarken hepinizi Yüce Allah’ın selâmı ile selamlıyor, “Allah’ın selâmı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” diyorum.
Değerli Kardeşlerim,
Vaizler Eğitim ve Kültür Derneği Genel Başkanı olarak, şahsım, derneğimiz ve yönetim kurulumuz adına, bu kursu ücretsiz olarak verecek olan Muhterem İsmail Şahin hocamız başta olmak üzere, ilim sevdalısı siz değerli katılımcı hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün tanışma ve istişare toplantısını yapmakta olduğumuz kursumuzun, derneğimiz ve siz ilim sevdalısı katılımcılarımız için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyâz ediyorum. Hepinize, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum! İyi ki geldiniz, iyi ki katıldınız değerli kardeşlerim!
Muhterem Hocalarım,
Arapça kursumuzun, bu tanışma ve istişare toplantısında, kıymetli vakitlerinizi fazla alacak değilim. Lâkin, Arapça ve derneğimiz hakkında birkaç söz söylemeden de geçemeyeceğimi ifade etmek istiyorum.
Yüksek müsaadelerinize sığınarak, değerli heyetinize arz etmek isterim ki:
Arapça, fevkalâde kadîm, zengin ve mühim bir dildir. Arap dünyasında, “Ümmü el Lüğât diye vasıflandırılan Arapça, dünyada halen konuşulmakta olan birçok dili etkilemiştir. İngilizce, Fıransızca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce gibi batı dillerini ve Farsça, Urduca, Hintçe gibi doğu dillerini etkileyen ve bu dillere zenginlik katan Arapça, hiç şüphesiz, 500 milyon kadar soydaşımızın konuştuğu Türkçemiz ile de karşılıklı etkileşim yaşamıştır.
Dünyada yaklaşık 450 milyon insanın konuştuğu Arapça, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 6 dilden de biridir.
Değerli Kardeşlerim,
– Cenab-ı Hakk’ın, Yusuf suresi 2. Ayetteki; “Biz onu, akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik.” ve Zuhruf suresi 2 ve 3. Ayetlerdeki; “Apaçık Kitab’a andolsun ki, iyice anlayasınız diye biz, onu Arapça bir Kur’an yaptık” beyanlarından aşikâre anlaşıldığı gibi, Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in dili şeksiz, şüphesiz Arapçadır.
Aynı şekilde:
– Sevgili Peygamberimizin dili Arapçadır.
– Ensar’ın, Muhacirîn’in, Emeviler, Abbasiler gibi ilk İslam Devletlerinin dili Arapçadır.
– İslam Fıkhı, İslam Tarihi, İslam Kültürü gibi dinî ilimlerin dili Arapçadır.
– Usül, Tefsir, Hadis, Tarih ve Edebiyat gibi alanlarda dinî kaynakların dili Arapçadır.
– Ezan, selâ, selâm, tekbir, tehlil, teşbih ve tahmid gibi şeairin dili Arapçadır.
– Tebliğ, İrşat, da’vet ve İslamî ilimlerin temel dili Arapçadır.
– İslam’da ibadetin müşterek dili Arapçadır.
– Kısaca, Arapça Müslümanların ortak dilidir, vesselam!..
Muhterem Hocalarım,
Şüphesiz ki sizler, Arapça’nın bu özelliklerini ve güzelliklerini çok iyi biliyorsunuz. Hatta bunlardan daha fazlasına da vakıfsınız ve onun için bu Arapça kursumuza katılıyorsunuz. Allah hepinizden razı olsun, müstefîd olmanızı hepinize nasîp eylesin inşaallah!..
Değerli Hocalarım,
Burada, siz değerli hâzirûna, derneğimiz hakkında da kısa bir bilgi vermek istiyorum:
Derneğimizin adı; “Vaizler Eğitim ve Kültür Derneği” dir. Kısaca, “Vaiz-Der” ’dir. 2014 yılında kurulmuştur. Bugün Türkiye genelinde, 200 civarında kayıtlı üyemiz vardır.
Derneğimizin sosyal medyada, “vaizder.com” internet sayfası, Facebook sayfası, Vaizder Whatshapp Gurubu ve Vaizder Bip gurubu vardır. İnternet sayfalarımızda, tüzüğümüz, amaçlarımız ve faaliyetlerimiz gibi çok çeşitli ve ayrıntılı bilgiler mevcuttur.
Değerli Kardeşlerim,
Derneğimizin amaçları, tüzüğümüzün 3 ‘üncü maddesinde kısaca şöyle belirtilmektedir:
“Vaizlerin bir araya gelmeleri, birlik ve beraberlik içerisinde olmaları, yardımlaşma ve dayanışma içerisinde bulunmaları, meslekî kariyer ve kaliteyi geliştirmeleri ve eğitim ve kültür standartlarını geliştirmeleri için, her türlü çalışmayı yapmak; topluma vaizlik mesleğini sevdirmek; gelecek nesillere vaizlik meslek ve kültürünü aktarmak; verimlilik, etkinlik ve şeffaflık içerisinde vaaz dinleyenlerin memnuniyetlerini bilimsel metotlarla ölçmek ve değerlendirmektir.”
Derneğimizin faaliyet alanları da; tüzüğümüzün, 4’üncü maddesinde, 20 ayrı bend olarak belirtilmektedir. İşte katıldığınız bu Arapça Kursumuzu, tüzüğümüzün faaliyet alanlarını belirten 4’üncü maddesinin, 5’inci bendine göre düzenlemiş bulunmaktayız.
Nitekim derneğimizin faaliyet alanlarını açıklayan, tüzüğümüzün 4’üncü maddesi aynen şu şekildedir: “Uluslararası vaizlik faaliyetlerinin etkin, verimli ve çağdaş düzeyde, rekabet gücünü yükseltecek uyarıcı ve yol gösterici çalışmalarda bulunmak; eğitim, kültür ve danışmanlık hizmetleri vermek ve ÜYELERİNE YÖNELİK YABANCI DİL KURSLARI başta olmak üzere her türlü eğitim ve kültür faaliyetlerinde bulunmaktır.”
Muhterem Hocalarım,
Sözlerimin sonunda, Şahsım, Derneğimiz, Üyelerimiz ve Yönetim Kurulumuz adına, siz ilim sevdalısı değerli katılımcı hocalarımıza tekrar teşekkür ediyor, kursumuzun hepimiz için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyâz ediyor, hepinize saygı, sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum! 05.09.2022
Ömer Faruk SERDAROĞLU
Ankara Başvaizi
Vaiz-Der Genel Başkanı